SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ

Szaszłyki z wysokiej jakości kiełbasy i młodych ziemniaków to super pomysł na zdrowe danie, które ułożycie na grillowym ruszcie, chociaż warto je też przygotować poza sezonem letnim w piekarniku i podać np. z sosem czosnkowym. Do wykonania z dwóch głównych składników jest banalnie proste, dlatego koniecznie zapiszcie sobie ten przepis, by przy najbliższej okazji go wykorzystać.

SKŁADNIKI na około 10 szaszłyków:

  • 3 laski kiełbasy zwyczajnej Tradycyjne Wędliny Mariusz Jeziorny (lub 6 kawałków kiełbasy domowej, ze świniobicia albo grillowej, które najbardziej będą tutaj pasować)
  • 15 niedużych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, suszony tymianek lub/i inne ulubione przyprawy np. curry
  • natka koperku do posypania.

WYKONANIE:

  • Ziemniaki wyszorować i bez obierania ugotować w osolonej wodzie. Uważać, by się nie rozgotowały. Odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Następnie pokroić je w plastry około 1 cm szerokości, skropić oliwą i oprószyć przyprawami z każdej strony.
  • Kiełbasę pociąć w plasterki.
  • Na zmoczone patyczki do szaszłyków nabijać naprzemiennie kiełbasę oraz ziemniaki.
  • Szaszłyki grillować nad żarem przez około 20 minut, z każdej strony rumieniąc. Przed podaniem posypać siekanym świeżym koperkiem.