Szaszłyki z wysokiej jakości kiełbasy i młodych ziemniaków to super pomysł na zdrowe danie, które ułożycie na grillowym ruszcie, chociaż warto je też przygotować poza sezonem letnim w piekarniku i podać np. z sosem czosnkowym. Do wykonania z dwóch głównych składników jest banalnie proste, dlatego koniecznie zapiszcie sobie ten przepis, by przy najbliższej okazji go wykorzystać.
SKŁADNIKI na około 10 szaszłyków:
- 3 laski kiełbasy zwyczajnej Tradycyjne Wędliny Mariusz Jeziorny (lub 6 kawałków kiełbasy domowej, ze świniobicia albo grillowej, które najbardziej będą tutaj pasować)
- 15 niedużych ziemniaków
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, czosnek granulowany, suszony tymianek lub/i inne ulubione przyprawy np. curry
- natka koperku do posypania.
WYKONANIE:
- Ziemniaki wyszorować i bez obierania ugotować w osolonej wodzie. Uważać, by się nie rozgotowały. Odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Następnie pokroić je w plastry około 1 cm szerokości, skropić oliwą i oprószyć przyprawami z każdej strony.
- Kiełbasę pociąć w plasterki.
- Na zmoczone patyczki do szaszłyków nabijać naprzemiennie kiełbasę oraz ziemniaki.
- Szaszłyki grillować nad żarem przez około 20 minut, z każdej strony rumieniąc. Przed podaniem posypać siekanym świeżym koperkiem.