Jeżeli szukacie pomysłu na imprezową przekąskę, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Oprócz tego, że szaszłyki są wyśmienite i eleganckie, to zobaczcie jakie proste!
Składniki:
- 6 kiełbas domowych lub ze świniobicia Tradycyjne Wędliny Mariusz Jeziorny
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 łyżka majeranku bądź oregano
- 1 rozkłócone jajko.
Wykonanie:
- Kiełbasę ułóż w rogu na samym brzegu ciasta francuskiego. Natnij ciasto po drugiej stronie kiełbasy, by dostosować jego szerokość i zawiń ciasno kiełbasę jedną warstwą wokół. Odetnij od pozostałego ciasta. Analogicznie owiń pozostałe kawałki kiełbasy.
- Tak przygotowaną kiełbasę pokrój ostrym nożem na plastry o szerokości 1,5-2 cm. Nadziewaj po cztery krążki na mokre patyczki do szaszłyków i układaj je na papierze do pieczenia.
- Szaszłyki posyp ziołami, a ciasto posmaruj przy pomocy pędzelka rozkłóconym jajkiem.
- Piecz w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez 20 minut lub aż ciasto się zarumieni.