PLACUSZKI Z KIEŁBASKĄ

Lubicie placuszki, racuszki i inne tego rodzaju dania?

Jeżeli tak, to koniecznie musicie spróbować tych PLACUSZKÓW Z KIEŁBASĄ I POMIDORAMI. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i zimno. Zamiast kiełbasy możesz użyć nasze parówki lub np. szynkę golonkową, albo konserwową.

To kto przygotuje je razem z nami?

SKŁADNIKI:

  • 6 kawałków kiełbasy domowej Tradycyjne Wędliny Mariusz Jeziorny
  • 2 pomidory malinowe
  • 100 g żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki mąki pszennej np. orkiszowej
  • 300 ml pełnego mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, czerwona papryka jako przyprawy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • tłuszcz do smażenia.

WYKONANIE:

  • Mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz jajka dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem tak, by ciasto było wyczuwalnie słone i wyraziste w smaku. Odstaw na czas przygotowywania pozostałych składników.
  • Kiełbasę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Dodaj do ciasta i połącz.
  • Nakładaj na rozgrzany tłuszcz placuszki i smaż na rumiany kolor z każdej strony.
  • Możesz je podać z sosem pomidorowym, pieczarkowym czy innym ulubionym.