Lubicie placuszki, racuszki i inne tego rodzaju dania?
Jeżeli tak, to koniecznie musicie spróbować tych PLACUSZKÓW Z KIEŁBASĄ I POMIDORAMI. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i zimno. Zamiast kiełbasy możesz użyć nasze parówki lub np. szynkę golonkową, albo konserwową.
To kto przygotuje je razem z nami?
SKŁADNIKI:
- 6 kawałków kiełbasy domowej Tradycyjne Wędliny Mariusz Jeziorny
- 2 pomidory malinowe
- 100 g żółtego sera
- 1 mała cebula
- 2 szklanki mąki pszennej np. orkiszowej
- 300 ml pełnego mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz, czerwona papryka jako przyprawy
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- tłuszcz do smażenia.
WYKONANIE:
- Mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz jajka dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem tak, by ciasto było wyczuwalnie słone i wyraziste w smaku. Odstaw na czas przygotowywania pozostałych składników.
- Kiełbasę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Dodaj do ciasta i połącz.
- Nakładaj na rozgrzany tłuszcz placuszki i smaż na rumiany kolor z każdej strony.
- Możesz je podać z sosem pomidorowym, pieczarkowym czy innym ulubionym.