JAJECZNICA SZAKSZUKA

Chrupiący boczek, aromatyczna cebulka, soczyste pomidory i sadzone w nich jajka, a do tego odrobina przypraw… Kto się skusi? 

SKŁADNIKI:

  • 200 g wędzonego boczku Tradycyjne Wędliny Mariusz Jeziorny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki kolendry lub pietruszki
  • 3 duże, dojrzałe i sparzone pomidory lub puszka 400 g pomidorów krojonych
  • 2-3 jajka
  • płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • płaska łyżeczka suszonej wędzonej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól.

WYKONANIE:

  • Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę. Natkę kolendry posiekać drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelnię wrzucić boczek, a gdy zacznie się topić, dodać do niego cebulę. Posolić. Podsmażać kilka minut, by się oba składniki się zarumieniły. Na końcu podsmażania dodać czosnek (nie smażymy go długo, wystarczy minuta, inaczej zrobi się gorzki).
  • Dodać pomidory i wsypać przyprawy: kmin, paprykę słodką wędzona, sól, cayenne, połowę kolendry. Zamieszać. Gotować na małym ogniu, aż pomidory będą miękkie.
  • W sosie zrobić wgłębienia i wbić do nich jajka. Oprószyć je solą. Szakszukę przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut, aż jajka się zetną.
  • Gotową szakszukę posypać pozostałą kolendrą i podawać.